Programma

Werk: elk talent inzetten

VOOR GENT wil mensen snel en duurzaam aan de slag krijgen in degelijke jobs. Ons doel is een werkzaamheidsgraad (het aandeel van werkende mensen op het totaal van alle Gentenaars van 15 t.e.m. 64 jaar) van 80%. Mensen aan werk helpen is van groot belang in de strijd tegen armoede, om mensen alle kansen te geven om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. Bovendien vinden bedrijven voor veel vacatures geen kandidaten. Daarom moeten we elk talent in onze stad inzetten.

 

Mensen die moeilijk werk vinden op de (sociale) arbeidsmarkt (omdat ze weinig kennis of vaardigheden hebben, of omwille van persoonlijke problemen) krijgen extra ondersteuning om toch een geschikte job te vinden.

 

We zetten dan ook specifiek in op de activering van meer kwetsbare doelgroepen. Ook mensen die vandaag niet gekend zijn bij OCMW of VDAB trachten we te bereiken. We proberen zoveel mogelijk mensen heel gericht ‘klaar te stomen’ voor de vacatures die er zijn op de Gentse arbeidsmarkt.

 

Mensen die niet inzetbaar zijn op de (sociale) arbeidsmarkt laten we niet achter. Voor hen voorzien we groepswerking, vormen van begeleid vrijwilligerswerk en andere vormen van zinvolle dagbesteding.

 

VOOR GENT wil daar allemaal voor zorgen, maar verwacht ook méér van de VDAB. De VDAB moet opnieuw meer inzetten op begeleiding van werkzoekenden en dienstverlening aan werkgevers.

 

  • We gaan nog meer/ vaker zelf naar kwetsbare werkzoekenden (in samenwerking met middenveldorganisaties) en blijven hen van nabij opvolgen tijdens hun zoektocht naar werk.
  • We begeleiden kwetsbare groepen snel en grondig richting werk. Meer mensen moeten in ons Maatgericht Activeringscentrum MAACT terecht kunnen, zoals elke Gentenaar met een actief OCMW-dossier. Ook niet-leefloners (recente werklozen, anderstaligen, …) worden vlot toegeleid naar een activeringsaanbod.
  • We versterken de samenwerking tussen de verschillende actoren en betrekken ook nieuwe actoren zoals wijkgezondheidscentra, buurtstewards, wijkactieteams, ….
  • We leiden anderstalige en kwetsbare werkzoekenden sneller naar (activerende) werkvloeren. We begeleiden de mensen op de werkvloer zelf, met job- en taalcoaching op maat (‘supported employment’).
  • We zetten supported employment ook in om deze doelgroepen sneller en vaker te laten starten in gewone jobs. Als dat niet kan werken we aan een snelle doorstroom uit ‘beschermd werk’ (sociale tewerkstelling) naar een gewone job.
  • We vragen aan de werkgever die mensen sociaal tewerkstelt een engagement om hen na afloop (als de subsidiëring is gestopt) zoveel mogelijk in dienst te houden.
  • We vermijden ‘draaideuractivering’: mensen voor wie een gewone job niet haalbaar blijkt moeten vlot opnieuw geactiveerd kunnen worden zonder het traject helemaal opnieuw te moeten beginnen.
  • We zetten gedecentraliseerde, laagdrempelige ‘werkloketten’ op waar zowel werkzoekenden als toeleiders terecht kunnen met al hun vragen. Zo maken we komaf met de huidige versnippering van het activeringsaanbod en maken we tegelijk meer samenwerking mogelijk met organisaties actief in de wijken.
  • We helpen (‘ontzorgen’) werkgevers die gebruik willen maken van sociale tewerkstellingsmaatregelen. We ondersteunen hen bij administratieve taken die bij aanwerving horen en bieden opleidingen aan over hoe om te gaan met de doelgroepwerknemers.
  • Mensen die niet inzetbaar zijn op de (sociale) arbeidsmarkt laten we niet achter. Voor hen voorzien we groepswerking, vormen van begeleid vrijwilligerswerk en andere vormen van zinvolle dagbesteding.
  • De Stad Gent blijft de sociale economie stevig regisseren/coördineren, om tot meer plaatsen voor individueel maatwerk te komen en samen met partnerorganisaties in te spelen op de noden van zowel de werkzoekenden als (werkgevers in) de stad. We hebben daarbij meer aandacht voor verbinding met de circulaire economie (waarbij bestaande materialen en producten zo lang mogelijk worden gedeeld, verhuurd, hergebruikt, hersteld, opgeknapt en gerecycleerd).
  • We bouwen het stedelijke Dienstenbedrijf Sociale Economie verder uit om werk op maat te blijven creëren dat zinvol is voor zowel de kwetsbare werkzoekenden als voor de stad. We doen dat uiteraard complementair met partnerorganisaties die in Gent ook met sociale economie bezig zijn.
  • Binnen de Stad Gent brengen we alle begeleiding die zich richt op (het vinden van) vrijwilligerswerk, groepswerkingen, arbeidsmatige activiteiten, … samen.
  • We geven meer ondersteuning (op maat) aan bedrijven om diverser en inclusiever te worden. We delen onze kennis en zetten sensibiliseringsacties op.
  • We stimuleren en ondersteunen initiatieven die nieuwkomers vlotter op de arbeidsmarkt kunnen brengen in een job op hun werkelijke (opleidings)niveau (1 op 5 nieuwkomers heeft een hoger diploma dan nodig voor de job die hij uitoefent).
  • We blijven praktijktesten uitvoeren om discriminatie op de arbeidsmarkt vast te stellen, zowel in de profit- als in de non-profitsector. Discriminatie schendt de rechten van de mens én is een verspilling van talent. Waar ongelijke behandeling omwille van leeftijd, beperking, migratieachtergrond… blijkt te bestaan, gaan we in gesprek en bieden we ondersteuning aan aan werkgevers om het anders aan te pakken.
  • ‘North Sea Port Talent’ moet helpen om de openstaande vacatures in onze (haven) bedrijven ingevuld te krijgen. Om geen talent verloren te laten gaan, koppelen we de werking van North Sea Port Talent aan activeringsprojecten gericht op kwetsbare werkzoekenden.
  • We maken de werking van North Sea Port Talent nog beter door (naast de prospecties, jobbeurzen en vele andere acties) ook regelmatig goeie opleidingen en vormingen te geven. Jongeren die zonder diploma de schoolbanken verlaten krijgen zo de kans om een duurzame loopbaan binnen de Gentse economie uit te bouwen.
  • We zetten verder in op zij-instroom (de snelle overstap maken naar een functie waarin je nog geen ervaring hebt of het diploma nog niet heb behaald) naar jobs in de kinderopvang, het onderwijs en de zorg; en op doorgroeimogelijkheden binnen onze eigen zorginstellingen. Zo zorgen we voor een verhoogde instroom van zorgpersoneel.


ZOEK IN ONS PROGRAMMA

ZOEK ANNULEREN