Programma

Gent, stad van en voor iedereen

‘Iedereen anders, allemaal Gentenaars’ Dat is de fundamentele overtuiging die VOOR GENT dagelijks in de praktijk brengt. Wat onze socio-economische achtergrond, seksuele voorkeur, genderidentiteit, leeftijd, geslacht, herkomst, beperking, levensbeschouwing of moedertaal ook moge zijn: er is altijd méér dat ons verbindt dan dat ons verdeelt. Wij willen van Gent de meest inclusieve stad ter wereld maken.

 

Dat vraagt op élk maatschappelijk domein een doelgroepgerichte aanpak. Of het nu over ons onderwijs, de werkvloer, de publieke ruimte, een woning of de vrije tijd gaat: elke Gentenaar moet volwaardig kunnen participeren. Zonder gelijkwaardige participatie geen gelijke kansen. Er zijn nog te veel drempels (zichtbaar of onzichtbaar, met opzet of niet) waardoor sommige mensen hun recht op onderwijs, werk, wonen of maatschappelijke participatie niet (volledig) kunnen krijgen. Wij werken die drempels weg en blijven elke vorm van uitsluiting, discriminatie en racisme bestrijden. We blijven als lokale overheid ook in eigen boezem kijken en verbeteren systematisch onze eigen dienstverlening en gebouwen.

 

Want: Gent moet als progressieve stad de voorloper in Vlaanderen en België blijven op het vlak van gelijke kansen en de strijd tegen discriminatie en racisme.

 

Voor heel wat groepen in een maatschappelijk kwetsbare positie is die inclusie echter nog verre van een realiteit. De vrijheid hebben om je te kunnen verenigen als groep of gemeenschap, blijft een belangrijke basis tot emancipatie. Dat biedt mensen een veilige plek, de mogelijkheid om kracht te putten uit het delen van ervaringen en om samen belangen te verdedigen. We ondersteunen daarom verenigingen en adviesraden van doelgroepen.

 

Tot slot: VOOR GENT draagt het principe ‘nothing about us, without us’ hoog in het vaandel. De meest inclusieve stad maak je samen met alle Gentenaars.



1. Een inclusieve stad is fysiek toegankelijk voor iedereen

Ontoegankelijkheid is onaanvaardbaar. Een stad moet vlot toegankelijk zijn voor iedereen: mensen met een beperking, (groot)ouders met een kinderwagen, mensen die na een ongeval tijdelijk een rolstoel moeten gebruiken, en ouderen. Dat is niet overal evident in een stad met een historisch centrum zoals Gent, maar waar we een verschil kunnen maken gaan we dat ook doén.

 

Volledige toegankelijkheid kan enkel door intensieve samenwerking van vele actoren in onze stad, én met de medewerking van de Vlaamse en de federale overheid. We hebben echt iedereen nodig om daar werk van te maken: van de overheid, over bedrijven en ondernemers, tot middenveldorganisaties.

 

  • We maken alle gebouwen van de Stad Gent toegankelijk tegen 2040.
  • We blijven snel (kleine en grotere) aanpassingen doen (zoals gratis hellende vlakken aanbieden) in afwachting van meer structurele aanpassingen en grote werken.
  • We brengen de (rolstoel)toegankelijkheid van alle scholen en kinderopvanginitiatieven in Gent in kaart. Ouders moeten zelf van elke locatie kunnen nagaan hoe toegankelijk die is.
  • We onderzoeken ook of we het aanmeldingssysteem voor kinderopvang en onderwijs kunnen aanpassen, zodat ouders bij de schoolkeuze kunnen aangeven welke redelijke aanpassingen nodig zijn voor kind en/of ouder. We ondersteunen scholen, leerkrachten en ouders met kennis en tips over redelijke aanpassingen.
  • We zorgen voor meer toegankelijke bus- en tramhaltes, en voor voldoende ‘blauwe parkeerplaatsen’ (voor andersvaliden) aan de rand en in het centrum van de stad én in de buurt van haltes van openbaar vervoer.
  • We stemmen de verschillende systemen van aangepast vervoer op maat op elkaar af en maken ze gebruiksvriendelijker.
  • We zorgen er voor dat gebruikers van mobiliteitshulpmiddelen (mobi-scooters, fietsen, rolstoelen met hulpmotoren, …) overal in de stad mogen rijden, ook in voetgangerszones. Ook mensen met een niet-zichtbare handicap mogen dat, op eenvoudig vertoon van de European Disability Card, een medische erkenning of de blauwe parkeerkaart.
  • Bij werken aan straten en voetpaden besteden we voldoende aandacht aan de toegankelijkheid. Routes moeten altijd voldoende breed en veilig zijn. Werken van nutsmaatschappijen geven de kans om de toegankelijkheid te verbeteren.
  • We blijven toegankelijkheid opnemen als voorwaarde in reglementen en subsidies aan derden. De voorbije jaren zette de Stad Gent in op de omslag naar toegankelijkheid als een ‘need to have’, een basisvoorwaarde. Om dit ten volle te realiseren is er nog veel werk nodig van de ganse samenleving. Hoewel de grootste hefbomen voor toegankelijkheid in bovenlokale regelgeving liggen, willen we in Gent het voortouw blijven nemen. Bij de herwerking van elk stedelijk reglement, bij nieuwe reglementen en bij het uitkeren van subsidies blijven we onderzoeken of en hoe we toegankelijkheid als voorwaarde kunnen opnemen. Concreet willen we dit doen in de subsidies van cultuur, horeca, en via het taxireglement.
  • We organiseren bij de start van de volgende bestuursperiode een ‘Staten-Generaal’ over fysieke toegankelijkheid, met alle private en publieke partners. We maken samen een ‘Masterplan Toegankelijkheid’ voor de volledige stad, niet enkel voor de gebouwen van de Stad Gent en de publieke ruimte. Dat Masterplan stippelt de weg uit naar een integraal toegankelijke stad tegen 2040, met drie belangrijke mijlpalen: 2030, 2035 en tot slot 2040.

2. Toegankelijke communicatie en dienstverlening

Toegankelijkheid gaat over meer dan enkel fysieke toegankelijkheid. Ook toegankelijke communicatie en dienstverlening zijn voor elke burger van belang. Elke stadsdienst blijft ‘zitdagen’ en niet-digitale informatie aanbieden.

 

  • We zorgen voor toegankelijke balies en loketten en blijven de eigen diensten en werkingen evalueren door middel van de gelijkekansenmethodiek en proceswandelingen met ervaringsdeskundigen.
  • We zorgen voor voldoende tactiele (door aanraking waarneembaar) en andere signalisatie in onze eigen dienstverleningen. We gebruiken symbolen/pictogrammen, voorzien voldoende rustplaatsen, maken onze informatie helder en verstaanbaar, gebruiken hulpmiddelen voor doven en slechthorenden, zorgen voor impulsarme ruimtes en stilteplekken, enzovoort.
  • We blijven gratis (video)tolk- en vertaaldiensten aanbieden aan de sectoren Gezondheid, Welzijn en Onderwijs. We gebruiken die ook zelf om onze stadsdienstverlening taaltoegankelijker te maken. We onderzoeken hoe we nieuwe en innovatieve ( taal)technologieën (zoals AI) kunnen gebruiken.
  • We zorgen ervoor dat alle stedelijke diensten systematisch redelijke aanpassingen voor mensen met een beperking aanbieden, efficiënt en klantvriendelijk.
  • Mensen met een beperking lopen vaak premies of ondersteunende diensten mis omdat de administratie te moeilijk verstaanbaar en/of te versnipperd is. De Stad Gent moet een actieve rol opnemen om er voor te zorgen dat ook andere organisaties zitdagen organiseren waarop mensen vragen kunnen stellen.

3. We zetten de strijd tegen discriminatie en racisme onverminderd verder

VOOR GENT aanvaardt niet dat mensen ongelijk behandeld worden omwille van socio- economische achtergrond, seksuele voorkeuren, genderidentiteit, leeftijd, geslacht, beperking, herkomst, levensbeschouwing, moedertaal, enzovoort. We bestrijden elke vorm van discriminatie en racisme.

 

  • We breiden praktijktesten en ‘mystery visits’ (onverwachte anonieme controlebezoeken, zoals vandaag op de woon- en arbeidsmarkt) uit naar andere sectoren zoals het nachtleven, de gezondheidszorg, onze eigen dienstverlening en die van derden zoals banken.
  • In samenspraak met de Regiegroep Onderwijs onderzoeken we hoe scholen aan de slag kunnen met signalen, meldingen en klachten van leerlingen, leerkrachten en ouders. We vragen aan onderwijsnetten en individuele scholen om aanspreekpunten integriteit of referentieleerkrachten discriminatie en racisme aan te stellen om slachtoffers op een correcte manier te ondersteunen en door te verwijzen na incidenten.
  • 1 op 3 jeugdsporters wordt geconfronteerd met discriminatie in de kleedkamer en/of tijdens wedstrijden. We ondersteunen de aanspreekpersonen integriteit die er nu al zijn binnen sportclubs met een vormingsaanbod en onderzoeken samenwerkingen met Voetbal Vlaanderen, KAAGent en de KAAGent Foundation om in het bijzonder racisme in het voetbal aan te pakken.
  • Als Stad pionierden we met de praktijktesten op de huisvestingsmarkt en arbeidsmarkt. We blijven inzetten op dialoog met de betrokken sectororganisaties, maar waar nodig geven we als Stad ook juridisch gevolg en gaan we dus een stap verder dan sensibiliserende praktijktesten op niveau van sectoren.
  • Op het vlak van werk betekent dit dat we aan werkgevers en arbeidspsychologen in bedrijven gratis opleidingen aanbieden die mensen helpen hun onbewuste/impliciete vooroordelen te herkennen en die in de toekomst te vermijden. Samen met werkgevers zetten we een informatiecampagne op met rolmodellen uit diverse kansengroepen op de werkvloer.
  • Voor slachtoffers van discriminatie of racisme moet duidelijk zijn waar ze meldingen en klachten kunnen neerleggen. VOOR GENT streeft naar het ‘one stop shop-principe’: één lokaal meldpunt discriminatie, racisme en haatmisdrijven.
  • Samen met Gentse én bovenlokale partners maken we werk van preventie via correcte beeldvorming, campagnes, sensibilisering en vormingen. Op internationale dagen (zoals de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie, de Dag tegen racisme, de Dag tegen armoede, de Dag voor mensen met een beperking, Internationale Vrouwendag, …) zetten we samen met middenveldorganisaties en adviesraden zichtbare acties op in de publieke ruimte om dit thema onder de aandacht te houden.
  • Al deze speerpunten nemen we op in een nieuw ‘Actieplan Antidiscriminatie en Antiracisme’. We stellen dit op met en voeren het uit samen met middenveldorganisaties, publieke en private actoren.
  • We stimuleren initiatieven die nieuwkomers educatief begeleiden zodat ze hulp krijgen bij hun diplomagelijkgeschakeling of als ze willen (verder) studeren.

4. Aan sterke integratie werk je ‘amal’ samen vanaf dag één

Jaarlijks komen in onze stad tussen de 4.000 en 4.500 nieuwkomers aan. Deze groep is superdivers: buitenlandse studenten, arbeidsmigranten, mensen op de vlucht voor oorlog of vervolging. VOOR GENT is er van overtuigd dat élke nieuwkomer gebaat is bij maatschappelijke oriëntatie, lessen Nederlands, toeleiding naar werk of opleiding en maatschappelijke participatie We zorgen voor een warm welkom voor iedere nieuwkomer in onze stad. Want een warm welkom wérkt.

 

Integratie is een wederkerig proces en vraagt dus ook de actieve inzet van anderen in onze samenleving We werken drempels weg die nieuwkomers verhinderen om te participeren, want zonder participatie geen (geslaagde) integratie.

 

  • We blijven ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen gratis lessen Nederlands en Maatschappelijke Oriëntatie kunnen volgen. Daarom blijven we als lokale overheid deze kost betalen voor iedere nieuwkomer die recht heeft op verhoogde tegemoetkoming.
  • We voorzien voor verzoekers van internationale bescherming gratis lessen Nederlands en Maatschappelijke Oriëntatie zodat ook deze groep vanaf dag één kan participeren en integreren.
  • We blijven plekken voorzien voor niet-begeleide minderjarigen, zoals de Reno- (opvang)boot en het opvanghuis in het Prinsenhof.
  • We versterken de samenwerking tussen het stedelijke integratie- en inburgeringsagentschap Amal vzw en de Gentse Politie. We zorgen voor waardevolle ontmoetingen tussen nieuwkomers en Flikken om snel voor wederzijds vertrouwen te helpen zorgen.
  • Op het doortrekkersterrein voor rondtrekkende woonwagenbewoners versterken we de dienstverlening.
  • We zetten samen met andere Vlaamse, Waalse en Europese (beheerders van) doortrekkersterreinen en het Gentse Lokaal Overleg Platform (onderwijs) een proefproject op om volwaardig en erkend onderwijs te kunnen aanbieden in samenwerking met enkele Gentse scholen.
  • De site van Amal vzw in de Kongostraat bouwen we uit tot een bruisende campus, een baken van diversiteit in onze stad met veel dienstverlening en mogelijkheden tot ontmoeting. We onderzoeken of Amal ook een meer wijkgerichte werking kan uitbouwen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan zitdagen in de wijken.

5. LGBTQIA+ en gender

  • Al 10 jaar lang bouwen we in Gent aan een veilige, inclusieve stad voor LGBTQIA+-personen, in samenwerking met heel wat partnerorganisaties in het ‘Regenboognetwerk’. We vragen aan dat Regenboognetwerk om geregeld advies te geven aan lokale beleidsmakers, net zoals andere doelgroepadviesraden dat doen.
  • Het Regenbooghuis in de Kammerstraat blijft een belangrijke centrale ontmoetingsplek in onze stad. We ijveren er bij Vlaanderen voor om samen met de Stad Gent te investeren in dit pand, zodat de socio-culturele werking en de onthaalwerking van Casa Rosa zich nog beter kunnen ontplooien.
  • Als we gebouwen en de openbare ruimte ontwerpen of herinrichten bewaken we steeds de genderinclusiviteit, bijvoorbeeld door (gender)inclusief sanitair te voorzien en aandacht te hebben voor veiligheid in de publieke ruimte.
  • We bekijken met de pleinorganisatoren van de Gentse Feesten en organisatoren van andere evenementen hoe elke feestplek een ‘safe space’ (veilige plek) kan zijn.
  • 80% van de vrouwen tussen 45 en 60 jaar heeft last van de menopauze, maar het taboe op de overgang is groot. Vrouwen krijgen vaak verkeerde diagnoses; op het werk krijgen ze vaak negatieve reacties uit ontwetendheid bij leidinggevenden en collega’s. Wij ondersteunen informatieve en sensibiliserende acties en gaan nieuwe samenwerkingen aan in de gezondheidszorg en op de arbeidsmarkt.

6. 'Nothing about us, without us'

  • We behouden de doelgroepadviesraden (Stedelijke Adviesraad Personen met een Handicap, Ad Rem, Jeugdraad, Ouderenraad) en betrekken hen bij beleidsbeslissingen.
  • De samenwerking met de stedelijke doelgroepadviesraden (SAPH, Ad Rem, jeugdraad, ouderen) en met organisaties die specifieke doelgroepen verenigen en ondersteunen, laat ons toe om rechtstreeks in te spelen op de noden van Gentenaars die kwetsbaarder zijn voor diverse vormen van maatschappelijke uitsluiting. We blijven inzetten op die nauwe samenwerking met ervaringsdeskundigen.
  • We stimuleren tegelijk een betere samenwerking tússen de doelgroepadviesraden, zodat ze gezamenlijke adviezen kunnen geven, er meer samenwerkingen ontstaan tussen doelgroepen.
  • We geven een nieuwe expliciete adviesfunctie aan het Regenboognetwerk. 
ZOEK IN ONS PROGRAMMA

ZOEK ANNULEREN