Programma

Gent, een bruisende stad: cultuur, sport, evenementen & nightlife

Prachtige pleinen en parken zonder volk en lege theaters, clubs en café’s. Een oorverdovende stilte en iedereen die thuis voor zijn eigen persoonlijk scherm zit. Neen, toch? Een stad zonder (nacht)cultuur, zonder beleving en beweging is ondenkbaar. Gent is waar we samen feesten, samen sporten, samen nieuwe herinneringen maken om met elkaar te delen, niet online, maar in het écht.

 

Ons hart klopt voor Gent omdat het een bruisende en creatieve stad is, met een breed aanbod qua nightlife, cultuur en sport. Met een waaier aan verenigingen en diverse organisaties, evenementen zoals de Gentse Feesten, wijkfestivals en populaire openluchtfestivals, … die er samen voor zorgen dat Gent zo’n fijne stad is om in te wonen en te leven.

 

VOOR GENT wil die positieve energie behouden en al dat Gents engagement versterken. Een stad is pas echt leefbaar als er leven in de brouwerij is. Ook voor ondernemers, artiesten, kunstenaars, … moet de stad leefbaar zijn. We willen bouwen aan een cultuur van vertrouwen met minder regels. Wij ijveren voor meer ruimte voor innovatie en experiment, en met meer dialoog en meer respect voor elkaar.

 

We willen vanuit het beleid vermijden dat Gent een ‘slaapstad’ wordt. Wij geloven dat een stad kan bruisen mét respect voor de bewoners. Onze aanpak omvat nabijheid, zorg en grenzen stellen, met een focus op preventie. Vertrouwen in organisatoren en ondernemers moet zorgen voor een klimaat waarin we goede afspraken kunnen maken zodat leefbaarheid en beleving hand in hand kunnen gaan. Pas dan spreken we van een ‘wijze’ stad.

 

Cultuur, sport en feesten zijn niet alleen plezierig, maar zijn ook goed voor het welzijn. Het is wetenschappelijk bewezen dat die beleving zorgt voor een positiever zelfbeeld, sociale vaardigheden, verantwoordelijkheidsgevoel en een sterker sociaal netwerk. En al dat samenkomen is ook een antigif tegen polarisatie. Tot diep in de wijken brengen evenementen mensen samen, en zien en voelen we de rijkdom van creatieve culturele expressie én sociaal samenzijn als onmisbaar onderdeel van het welzijn van de stad.

 

VOOR GENT gelooft in de verbindende kracht van cultuur, over alle sectoren heen. We geloven in de magie van verbeelding en verwondering, en daarom zetten we ons 100% achter de kandidatuur van Gent als Culturele Hoofdstad van Europa in 2030.

 

Gent is ook een bruisende stad door zijn rijke geschiedenis in het nachtleven dat al tientallen jaren een sleutelrol speelt in de Europese nightlife scene. Iconische dancings zoals die aan de Kuiperskaai, evenementen zoals I Love Techno, Pop Life, Kozzmozz, en Free the Funk, en de befaamde Culture Club hebben bijgedragen aan de geweldige reputatie van Gent. Zelfs vandaag blijft Gent schitteren, met de Kompass Klub die de titel van ‘Beste club in België’ draagt en ook de Vlasmarkt en de Overpoort blijven verankerd in het feestelijke geheugen van de stad.

 

Cultuur, sport, nightlife en evenementen hebben ook een positieve economische impact op Gent. Niet alleen bieden deze sectoren enorme werkgelegenheid aan muzikanten, kunstenaars, horecapersoneel, technici voor licht en geluid, podium- en decorbouwers, sportcoaches, vrijwilligers, taxichauffeurs, … maar die stuwende beleving zorgt er ook voor dat Gentse bedrijven gemakkelijker talent kunnen aantrekken en hebben zo een extra invloed op de arbeidsmarkt.

 

Belangrijk is dat het nachtleven en vrijetijdsbesteding toegankelijk, betaalbaar, veilig en vooral plezierig en ontspannend is voor iedereen. Een succesvol beleid vereist minder regels en meer vertrouwen, meer creativiteit en een goeie mobiliteit, duidelijke keuzes en heldere communicatie op vlak van stadsontwikkeling, mobiliteit, veiligheid, inclusie en netheid. VOOR GENT wil iedereen mee!



1. Algemeen

  • Cultuur, sport, evenementen en het nachtleven moeten toegankelijk, betaalbaar en inclusief zijn. We willen werk maken om jong en oud en Gentenaars met diverse achtergronden nauwer te betrekken.
  • We engageren ons om jonge cultuurmakers laagdrempelige ondersteuning te geven en moedigen ook de grote cultuurhuizen aan om hun rol hierin op te nemen.
  • Voor Gent engageert zich voor de autonomie van artiesten. De vrijheid van het artistieke proces moet gevrijwaard blijven.
  • We behouden en ondersteunen de sociale kansentarieven via de UiTPAS in de verschillende sectoren en onderzoeken specifiek of we de Uitpas ook kunnen inzetten in het nachtleven. Samen met organisatoren zetten we nog meer experimenten op rond kansentarieven, zoals het ‘betaal wat je kan’-principe en ‘uitgestelde tickets (Enchantée)’. We zorgen er op deze manier voor dat zoveel mogelijk kwetsbare Gentenaren kunnen deelnemen.
  • We brengen ruimtes in kaart zodat iedereen makkelijker een plek kan vinden, en zetten pilootprojecten op om ruimtes te delen. We stellen stedelijke binnen- en buitenlocaties ter beschikking en helpen bij de zoektocht. Er moet méér mogelijk zijn op verschillende unieke maar onbenutte plekken in onze stad, maar altijd met respect voor de omgeving. Ideeën ‘met een hoek af’ worden gestimuleerd.
  • Vzw’s en commerciële organisaties moeten dezelfde kansen krijgen als aan bepaalde randvoorwaarden is voldaan. Ze moeten onder andere toegang krijgen tot het openbaar domein en materiaal kunnen ontlenen van de Stad.
  • We ondersteunen de Opperdekenij, de Gentse dekenijen (sociaal en commercieel) en de stadskermissen in hun rol om te zorgen voor sociale cohesie binnen de tradities en de specifieke identiteit van onze wijken en deelgemeenten.
  • Mobiliteit op maat van iedereen. We pleiten er bij De Lijn én de NMBS voor om ook voldoende laatavond- en nachtaanbod te voorzien zodat bezoekers veilig thuis geraken na een optreden, voorstelling, sportevenement of een feestje. We onderzoeken of er pilootprojecten mogelijk zijn in samenwerking met (mobiliteits) ondernemers, zoals shuttles met een vaste route of deelfietstaxi’s. We maken afspraken met de taxisector over transparante en faire tarieven en veiligheid.

2. Evenementen

  • Gent heeft nood aan een fysiek bemand evenementenloket. We installeren zo’n ondersteunings- en aanspreekpunt voor alle organisatoren van feesten en evenementen, en nightlife-ondernemers. Op die ene plek krijgen/vinden ze alle informatie over subsidies, locaties, vergunningen, inname openbaar domein, … Dit evenementenloket moet een samenwerking worden tussen de stadsdiensten Evenementen, Cultuur, Sport, Jeugd, Economie en Beleidsparticipatie.
  • Op het gebied van administratieve vereenvoudiging zien we aanzienlijke kansen. Ons uitgangspunt is het perspectief van de aanvrager, ondernemer, organisator. We maken aanvraagprocessen toegankelijker en ontzorgen hen door systemen te vereenvoudigen in plaats van hen te ‘versmachten’ met te zware procedures en allerlei verplichtingen. We maken één aanvraagprocedure voor alle benodigde vergunningen, zoals geluid, inname openbare ruimte, politiemeldingen, drankvergunning, en het gebruik van feestmateriaal van onze uitleendiensten. Vergunningen moeten bovendien sneller worden afgeleverd dan vandaag het geval is.
  • We zorgen voor 1 duidelijk reglement met budget voor zowel nieuwe als gevestigde organisatoren. We willen vernieuwing en experimenten stimuleren, nieuwe spelers, zoals jonge collectieven, aantrekken, maar verliezen daarbij de gevestigde waarden niet uit het oog.
  • Er is steeds meer vraag naar locaties voor evenementen op het openbaar domein. Daarom voorzien we een raamcontract voor geluidsmodellering (het ‘juiste’ geluid bepalen op maat van elk evenement) zodat we een evenwicht vinden tussen beleving en leefbaarheid in de buurt. Organisatoren geven aan dat de geluidsnormen in Gent te streng zijn, strenger dan in andere steden en dan de Vlaamse normen. We schrappen die verstrengingen, stemmen onze stadsnormen af op de Vlaamse normen en beperken eventueel de DB©-norm (het geluid veroorzaakt door bassen). We gaan voor realistische geluidsnormen die het evenwicht bewaren tussen beleving, economische meerwaarde en overlastbeperking. We willen de macht van de klacht vermijden, pas na vaststelling zal er opgetreden worden.
  • Bij evenementen zoals Museumnacht, Winterfeesten … stimuleren we de organisatoren om intensief met lokale makers, burgers en verenigingen samen te werken. Participatie al doende! We nemen het initiatief voor een ‘Festival van de Toegankelijkheid’ samen met organisatoren, als toonbeeld van integrale toegankelijkheid, waarbij we willen inzetten op vernieuwende concepten.
  • Toegankelijkheid van evenementen op het openbaar domein wordt een lokale verplichting, ook bij horecazaken en nachtclubs (indien praktisch mogelijk: Gent is nu eenmaal een middeleeuwse stad met horecazaken met beperkte ruimte). Toegankelijkheid mag de uitbating van een zaak niet onmogelijk maken; anderzijds moeten toegankelijkheid en energetische maatregelen voorrang kunnen krijgen op erfgoedregels. Daar bovenop wordt toegankelijkheid een voorwaarde om subsidies te krijgen. VOOR GENT wil de horeca en nightlife hierin begeleiden en ondersteunen,.

3. Gentse Feesten

VOOR GENT werkt aan een integrale visie en een participatietraject voor een duurzaam toekomstmodel van de Gentse Feesten:

 

  • We houden de Gentse feesten gratis. Daarom werken we aan een integrale visie en een participatietraject voor een duurzaam toekomstmodel van de Gentse Feesten.
  • Een beter evenwicht tussen beleving en verwondering, door meer aandacht te schenken aan de vele kleinere, culturele en authentiek Gentse initiatieven (70% van de activiteiten vindt ‘indoor’ plaats) én soepelere regelgeving om opnieuw meer mogelijk te maken in de straten en de ruimte tussen de grote pleinen.
  • De Gentse Feesten zijn de afgelopen decennia zo geëvolueerd dat er levensbelangrijke tussenruimte is weggevallen waar voorheen plaats was voor experiment. We zoeken nieuwe ruimte/pleinen waar we, via een methodiek van een Open Oproep, meer instroom voor nieuwe en lokale organisaties mogelijk maken.
  • Op de pleinen (en elders in de Gentse Feesten Zone) stimuleren we meer samenwerking met plaatselijke horeca, cultuurhuizen, Gentse verenigingen, diverse gemeenschappen en nieuwe makers.
  • We streven naar een gedurfde programmering, die balanceert tussen vernieuwing en traditie, voor en door jong en oud, overdag en ’s avonds met plaats voor Gents talent, experiment, verrassingen en humor met een Gentse hoek af.

4. Nightlife

  • Economische ruimte voor nightlife is schaars. Kleine clubs geven we, indien mogelijk, een plek in bestaande nightlife zones of in de wijken op plaatsen waar dat past.Voor grote clubs die niet in woonzones kunnen, zoeken we naar een geschikte plek op een bedrijventerrein of in een industriegebied. We onderzoeken hoe we het ‘agent of change’- principe (wie verantwoordelijk is voor het geluid zorgt ook voor de beheersing van de impact ervan)  kunnen verankeren in onze regelgeving.
  • Zo maken we het mogelijk om feestjes te organiseren op unieke locaties zoals de Opera, in musea, het Zuidpark, het Sint-Pietersplein, de fly-over aan de Zuid, het Zeppospark, onbenutte parkeergarages, enzovoort. We staan open voor vragen van organisatoren en zoeken mee, maar waken er tegelijk over dat de gemaakte afspraken worden nageleefd.
  • In 2024 is het 20 jaar geleden dat de City Parade door Gent trok, een karavaan van rijdende discotheken. Door een nieuwe City Parade mee mogelijk te maken tonen we aan de hele wereld wat het Gentse nachtleven te bieden heeft.
  • We streven naar een nachtleven voor iedereen. We hebben aandacht voor diversiteit van organisatoren én van feestvierders. In het Gents nachtleven is er geen plaats voor ongepast gedrag, racisme en discriminatie. Wie uitgaat moet dat kunnen doen zonder in aanraking te komen met geweld, intimidatie, grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en racisme. We voeren een zero-tolerancebeleid.
  • We blijven werken met sleutelfiguren (horecapersoneel, studentenvertegenwoordigers, enzovoort). Zij worden versterkt (opleiding, toolbox,…) in het herkennen van en omgaan met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, discriminatie, middelengebruik, enzovoort. Door hun sleutelpositie zijn zij nabij, kunnen ze (eerste) zorg bieden en gepast doorverwijzen. We blijven ook inzetten op omstaandertrainingen; en bieden vervolgtraining aan voor wie dat wenst.
  • Infocoaches zijn een enorme meerwaarde in de Overpoort als ‘brugfiguur’ tussen studenten, de uitbaters en de politie. We onderzoeken of ze aan het werk kunnen blijven of meer zelfs: of er meer infocoaches actief kunnen zijn, ook in andere buurten, met financiële steun van de uitbaters en andere stakeholders.
  • Gent heeft een portiersreglement waarin staat dat alle horeca- en uitgaanszaken een register en camerabeelden moeten bijhouden op basis van interventies aan de deur om na te gaan of er discriminatie heeft plaatsgevonden. In de praktijk blijft dit reglement echter dode letter. Het moet samen met de sector omgevormd worden tot een effectieve versie.
  • Daarnaast gaan we het gesprek aan over het ‘deurbeleid’ en voeren we (in samenspraak met wetenschappelijke onderzoekers en de nightlife council, de Gentse adviesraad voor het nachtleven) anonieme controlebezoeken (‘mystery visits’) uit. We voeren zo als eerste stad in Europa een steekproef uit bij verschillende nachtclubs met ‘buitensmijters’. Maar we blijven uiteraard altijd met de sector spreken. Waar discriminatie wordt vastgesteld, bekijken we (zoals bij de praktijktesten op de arbeidsmarkt en de woonmarkt) welke juridische middelen er ter beschikking zijn om stappen te zetten tegen de zaak(voerders).
  • We streven zo veel mogelijk naar inclusie. Zolang die er niet is, blijven we aandacht hebben voor acties gericht op doelgroepen in maatschappelijk kwetsbare posities. Er zijn steeds meer muzieklabels, collectieven en netwerken die initiatieven nemen om het nachtleven meer inclusief te maken door te sensibiliseren en actie te ondernemen. Dat blijven we aanmoedigen zodat er voldoende veilige plekken (‘safe spaces’) zijn. Nightlife wordt deel van het ‘festival van de toegankelijkheid’ (zie eerder), om samen met organisatoren en clubuitbaters het voortouw te nemen.
  • We willen een betaalbaar nachtleven. Evenementen in de publieke ruimte blijven sowieso gratis. Met organisatoren en ondernemers bekijken we of de UitPas ook in het nachtleven kan ingezet worden. We stimuleren hen om te werken met het ‘Betaal wat je zelf wilt’-principe.
  • Samen met de clubuitbaters en organisatoren onderzoeken we de organisatie van een indoor stadsfestival waarbij je met één ticket op alle locaties binnen kan.
  • We voorzien als Stad – net zoals tijdens de Gentse Feesten – gratis water (publieke drinkwatervoorzieningen) op ontmoetingsplekken met nightlife. We stimuleren ondernemers om gratis kraantjeswater te voorzien.
  • Er is een tekort aan publiek sanitair dat ook buiten de werkuren en ’s nachts open blijft. We onderzoeken hoe we op een slimme manier het publiek sanitair op nightlifeplekken langer kunnen open houden om op die manier ook meer rolstoeltoegankelijk publiek sanitair te hebben.
  • We zorgen voor voldoende verlichting op donkere plekken. We maken een onderdeel ‘nightlife’ binnen het Lichtplan, enerzijds voor meer sfeer en gezelligheid, maar ook om het veiligheidsgevoel te versterken en de routes ook echt veiliger te maken. Verlichting kan zowel een artistieke meerwaarde opleveren als overlast voorkomen, door ze interactief te maken: aangepast aan het uur van de dag of nacht, of reagerend op bijvoorbeeld geluid. We zetten sowieso verder in op duurzame verlichting.
  • Het nachtleven blijft een snel evoluerende sector. Plotse incidenten, complexe voorvallen of onvoorziene opportuniteiten dagen uit tot nieuwe strategieën. We staan open voor pilootacties op maat van een actuele nood. We blijven daarnaast beloftevolle preventieacties opzetten om daar uit te leren (‘safer space’, ‘nightlife buddies’, innovatieve technologieën, …) Daarom blijft de nightlifecoach ook de brugfiguur tussen de Stad Gent en de sector. Hij waakt er over dat de sector voldoende ruimte heeft om te bestaan en te (kunnen) groeien.
  • We versterken tegelijkertijd het belang van de nightlife council door ze te erkennen als een onafhankelijke, stedelijke adviesraad waarbij alle organisatoren welkom zijn op de samenkomsten. De voorzitter is een vertegenwoordiger uit de sector, ondersteund door de stedelijke nightlife coach. De adviesraad kan zo ook op eigen initiatief voorstellen doen aan het stadsbestuur, en blijft informatie delen met de sector en vormingsavonden organiseren. Dat zorgt voor een groter draagvlak en meer betrokkenheid.

5. Cultuur

  • We houden de Gentenaars en bezoekers beter op de hoogte van het brede cultuuraanbod via een wekelijkse kalender. Niet alleen online maar ook op een papieren versie via een distributienetwerk van handelaars, café’s, cultuurhuizen, ….
  • We maken werk van meer diversiteit bij het personeel en het publiek van cultuurhuizen via inclusieve aanwervingsprocedures en meer betrokkenheid van diverse gemeenschappen. We moedigen kunstencentra en musea aan de deuren open te zetten, en als ‘open huizen’ samen te werken met kleinere spelers en diverse gemeenschappen, en samen cultuur naar de wijken te brengen.
  • We blijven investeren in culturele infrastructuur van onze musea en podiumsector. We willen topkwaliteit kunnen blijven garanderen en onze gebouwen ‘future proof’ inrichten. Denk aan het vernieuwde Designmuseum Gent, de Gentse Opera, de renovatie van de materniteit op de Bijlokesite, we moeten werk maken van een nieuw S.M.A.K. en een nieuw leven voor cinema Rex als Huis van de Cinema.
  • We maken nog meer wijkbibliotheken toegankelijk buiten de openingsuren. Onze bibliotheken zijn rust- en leerpunten in de stad. We blijven inzetten op een goede bereikbaarheid en sterke dienstverlening.
  • In samenwerking met de Toegankelijkheidsambtenaar rollen we infrastructuurwerken uit om de culturele infrastructuur stelselmatig rolstoeltoegankelijk te maken, wat ook goed is voor gezinnen met kinderen in een buggy of ouderen met een rollator. We maken werk van signalisatie en inclusieve communicatie, zoals tolken Vlaamse gebarentaal en ondertiteling tijdens theatervoorstellingen en concerten.
  • Gentenaars hebben de voorbije jaren duidelijk gemaakt dat er zorgzaam moet worden omgesprongen met ons erfgoed. We geloven dat je de toekomst moet vormgeven, door te weten waar je vandaan komt. VOOR GENT wil die geschiedenis eren.
  • VOOR GENT ziet ons Gents dialect als immaterieel cultureel erfgoed en wil, naast initiatieven als ‘de week van het Gents’, samenwerkingen ondersteunen die inzetten op de overlevering van ons schoon dialect.
  • VOOR GENT vraagt meer aandacht voor de minder bekende disciplines in cultuur. Denk aan circus, literatuur, slam poetry, urban, … maar ook ons rijk amateurtheater. Ook de vele jongeren én ouderen in ons Deeltijds Kunst Onderwijs en privé dans- en muziekscholen maar ook jongerenverenigingen moeten meer betrokken worden.
  • VOOR GENT wil intergenerationele samenwerkingen stimuleren zodat nieuwelingen en meer ervaren rotten speelkansen krijgen. Het aanbod voor jongeren en ouderen moet gegarandeerd blijven.
  • VOOR GENT wil blijven investeren in cultuur in de wijken zodat een cultuuraanbod voor het publiek en speelkansen voor de makers gegarandeerd blijven.
  • VOOR GENT wil Gent nog meer als filmstad op de kaart zetten met een integrale visie voor cinema in onze stad. We maken een concreet plan voor de invulling van Cinema Rex en brengen zoveel mogelijk actoren uit de audiovisuele sector rond de tafel om elkaar te versterken en samen na te denken over het ‘Huis van de Cinema’. Voor het publiek wil VOOR GENT een ‘cinemapas’ uitwerken, naar voorbeeld van de museumpas. Voor de makers moet de stad toegankelijker worden om op locaties te filmen.
  • VOOR GENT wil Gent meer uitdragen als muziekstad door een jaarlijks ‘Feest van de Gentse Muziekscene’ verder te zetten en uit te bouwen en wil een campagne uitwerken om de rijkdom aan muziekgenres, muziekcafé’s, festivals, academies, (hoge)scholen, beoefenaars, … in de verf te zetten.
  • We bouwen het Citadelpark verder uit als Museumkwartier en bruisend cultuurpark met een mooie mix van de gevestigde waarden (grote musea) én projecten met jonge kunstenaars/artiesten. Wij bekijken welke bestemming wij aan het openluchttheater in het Citadelpark kunnen geven. Cultuur in elk hoekje van het park.
  • VOOR GENT wil de culturele sector beter verbinden en vernetwerken. Niet alleen door het Gents Kunstenoverleg blijvend te ondersteunen maar ook door cultuurorganisaties en -makers te betrekken bij andere sectoren, bedrijven, onderwijs, netwerken en en het sociale middenveld.

6. Sport

VOOR GENT zorgt ervoor dat alle generaties en ook kwetsbare inwoners alle kansen krijgen om te sporten en te bewegen.

 

  • We lanceren een open oproep voor de financiering van sociaal-sportieve praktijken. Die oproep lanceren we elke drie jaar. Zo krijgen ook nieuwe initiatieven de ruimte om te groeien en willen we de sociaal-sportieve werking opentrekken naar zoveel mogelijk sporttakken. Zo zorgen we ervoor dat ook kwetsbare jongeren alle kansen krijgen om te sporten.
  • We ondersteunen de communitywerking van de KAA Gent Foundation, waarbij we het tempo volgen zoals afgesproken in de Samenwerkingsovereenkomst tussen de vzw Voetbal in de stad, KAA Gent en Stad Gent.
  • Via de sportlessen van de Sportdienst werken we complementair op het privaat sportaanbod, zodat we alle inwoners en generaties toegankelijke sportmogelijkheden bieden.
  • Gent heeft een sterk aanbod voor sporters met een beperking. We ondersteunen actief de G-sportsector en zetten in op toegankelijke sportinfrastructuur.
  • VOOR GENT maakt werk van kwaliteitsvolle sportinfrastructuur, die toegankelijk, betaalbaar en in alle wijken aanwezig moet zijn. Hiervoor investeren we in doorgedreven onderhoud en uitbreiding van de bestaande openbare sportinfrastructuur en zwembaden in handen van de Stad. Via conditiestaatmetingen maken we investeringsplannen op om de infrastructuur op peil te houden, met bijzondere aandacht voor de toegankelijkheid en de energienormen. Waar mogelijk, breiden we de infrastructuur uit. We zorgen ook voor een plan van aanpak om te voldoen aan de nieuwe Europese regelgeving voor kunstgrasvelden, met een verbod op polymere invulmaterialen tegen 2031.
  • We investeren ook in nieuwe openbare infrastructuur. De groei van de sportinfrastructuur moet de groei van de stadsbevolking (waaronder heel wat kinderen en jongeren) volgen. Minimaal willen we volgende nieuwe sportsites ontwikkelen: Aan de Warmoezeniersweg ontwikkelen we een nieuwe sportcluster voor diverse sporten (uitbreiding schaatsfaciliteiten, padel, voetbal, …). We stimuleren dit door de opmaak van een masterplan in samenspraak met de (potentiële) gebruikers. 
  • Minimaal willen we volgende nieuwe sportsites ontwikkelen: aan de Warmoezeniersweg ontwikkelen we een nieuwe sportcluster voor diverse sporten (uitbreiding schaatsfaciliteiten, padel, voetbal, …).  We bouwen een buurtsporthal in Sint-Denijs-Westrem. We onderzoeken de omvorming van de sporthal Tolhuis tot een echte buurtsporthal. We starten de realisatie van de masterplannen voor de Blaarmeersen (i.s.m. Sport Vlaanderen) en Driebeek Gentbrugge (incl. overdekte zone voor urban sports onder het viaduct).
  • Via investeringssubsidies voor sportclubs die gebruik maken van private infrastructuur, dragen we verder bij tot het ontwikkelen van sportsites. We doen hiervoor 2-jaarlijks een open oproep, inclusief aandacht voor de toegankelijkheid en de energienormen.
  • We maken werk van het beschermen van de ruimte die in aanmerking komt voor nieuwe sportontwikkeling.
  • We zetten in op innovatief ruimtegebruik. Naast het ontwikkelen van grondgebonden sportsites, moeten we ook zoeken naar opportuniteiten zoals het benutten van dakoppervlakten, het inzetten van industrieel erfgoed voor overdekte sportprikkels en urban sport, …
  • Ook in sport zetten we in op gedeeld ruimtegebruik. We moeten afstappen van het toewijzen van sportinfrastructuur aan één of een beperkt aantal sportclubs. Ook stellen we de sportinfrastructuur van bijvoorbeeld de scholen maximaal open voor de buurt en voor sportclubs. Dit moet ook extra kansen creëren voor sociaal-sportieve en wijkgerichte projecten.
  • De publieke ruimte moet uitnodigen tot bewegen. Daarom willen we minstens 50 nieuwe plekken creëren voor beweegprikkels (beweegbanken aan rusthuizen, street workouts / calisthenics, freerunning, urban sports, …).
  • We screenen alle buurtsportpleinen en speeltuinen op kwaliteit, aantrekkelijkheid en multifunctionaliteit. We moeten deze plekken zo veel mogelijk geïntegreerd inzetten voor sport en spel.
  • Bij elke vernieuwing of creatie van groenvoorzieningen, onderzoeken we welke ruimte we kunnen vrijmaken voor sportprikkels en urban sports. VOOR GENT creëert extra zwemwater.
  • We realiseren en openen het nieuwe Neptunus zwembad.
  • We zoeken naar ruimte voor een nieuw 50 meter zwembad, met voorkeur voor een locatie aan de Watersportbaan.
  • We creëren nieuwe zwemplekken in open water. Hierbij bekijken we of open zwemplekken gerealiseerd kunnen worden. Hiervoor blijven we samen met Vlaanderen werken aan de waterkwaliteit en blijven we ijveren voor een herziening van de Vlaamse wetgeving op zwemmen in open water.
  • We herwaarderen het zwemmen op school. Door gebruik te maken van nieuwe lesmethodes, trachten we beter op maat en niveau van de leerlingen te werken. Zo willen we het zwemniveau omhoog trekken, met bijzondere aandacht voor kwetsbare leerlingen. Vlot leerlingenvervoer naar de zwemlessen is hierbij ook een aandachtspunt.
  • VOOR GENT kiest resoluut voor veilige en aantrekkelijke Blaarmeersen waar iedereen welkom is. We zetten verder in op de goede samenwerking tussen redders, sfeerbeheerders, security en politie voor de exploitatie van de strandzone, met een uitgebreid actief seizoen. We zetten dit beleid verder tot en met het seizoen van 2026, en plannen dan een uitgebreide evaluatie.
  • We investeren verder in het aantrekkelijk maken van de Blaarmeersen als plek voor recreatie en sport.
  • VOOR GENT onderstreept het belang van sportevenementen als motor tot sport en beweging. Sportevenementen zetten mensen aan tot sport en beweging. Daarom zetten we volop in op sportevenementen. We bewaken hierbij de leefbaarheid voor de Stad, tegelijk laten we voldoende ruimte en zuurstof voor de organisatoren om succesvolle evenementen te organiseren. 
ZOEK IN ONS PROGRAMMA

ZOEK ANNULEREN