Programma

Internationale solidariteit en samenwerking: in Gent maken we de wereld

Gent is een superdiverse en internationale stad met meer dan 150 nationaliteiten. Samenwerken op lokaal, regionaal en internationaal niveau is vanzelfsprekend. Maatschappelijke uitdagingen zoals klimaat, migratie, armoede, ongelijkheid en mensenrechten overstijgen het lokale en regionale en vereisen een aanpak in internationale context.

 

Gent is een solidaire stad die zich afkeert van onrecht en die het recht van iedereen op een veilige en hoopvolle toekomst erkent. We streven naar klimaatrechtvaardigheid, een versterking van lokale democratie, open dialoog en we bestrijden racisme en discriminatie. We zetten verder in op specifieke acties voor mens en planeet om ons als wereldwijze stad te versterken.

 

  • VOOR GENT gelooft in actieve deelname van internationale netwerken die een meerwaarde betekenen voor onze stad. Hierbij blijven we voortrekker binnen het Europese stedennetwerk Eurocities.
  • We investeren in een sterke stadsregio én grensoverschrijdende samenwerking en reiken de hand naar de buren. We versterken de samenwerking binnen de referentieregio Gent om samen maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.
  • We bouwen de samenwerking in North Sea Port District verder uit. Binnen ons unieke grensoverschrijdend havengebied zetten we projecten op rond duurzaamheid, leefkwaliteit, cultuur, tewerkstelling, mobiliteit,… Zo maken we van deze regio een aangename leef- en werkomgeving.
  • De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties zijn een krachtig kompas in ons beleid en worden strategisch verankerd binnen de stadsorganisatie. We betrekken hierbij burgers, organisaties, ondernemers en middenveld om onze stad over te dragen aan volgende generaties.
  • Met VOOR GENT zetten we alles in het werk om Europese subsidies en internationale conferenties naar Gent te halen. Op die manier tonen we ons aan de wereld en toont de wereld zich aan ons. We zetten daarbij in op samenwerking en kennisuitwisseling. De congres- en hotelsector zijn hierbij partners.
  • We verdedigen mensenrechten en het internationaal recht in al onze contacten.
  • We blijven investeren in de mensenrechtenraad, die met expertise uit het middenveld, de academische en economische wereld, de Stad adviseert over mensenrechten bij internationale contacten (bv delegaties ontvangen of uitsturen, deelname aan netwerken of afsluiten van partnerschappen).
  • Bij conflicten nemen we standpunt in waarbij we ondubbelzinnig de kant kiezen van onschuldige slachtoffers zoals dat gebeurde bij het conflict Israël- Palestina. Wanneer mensenrechten of het internationaal recht worden geschonden, dan tonen we ons solidair met de slachtoffers, in standpunt en waar mogelijk in het bieden van noodhulp.
  • Als Stad hebben we een belangrijke rol te spelen voor mensen die op zoek zijn naar asiel en bescherming. We blijven investeren in kwaliteitsvolle ondersteuning aan initiatieven voor opvang en voor het uitdragen van een positieve taal en beeldvorming over mensen op de vlucht. Ons engagement in het Netwerk van Solidaire Steden en Gemeenten vertalen we verder door mee te zoeken, binnen het netwerk, naar plaatsen voor mensen op de vlucht.
  • We kiezen voor producten en leveranciers die eerlijke handel nastreven in ons stedelijke aankoopbeleid.
  • In Gent zetten we ons reeds eeuwen af tegen uitbuiting van arbeiders en tegen on- faire handelspraktijken. Wat we doen in Gent trekken we open naar de wereld. We kopen producten aan die in faire omstandigheden zijn gemaakt, met respect voor mens, milieu, vakbondsrechten en waardig werk. Als Faire Gemeente zetten we in op het bevorderen van eerlijke handel.
  • Waar de actualiteit dat vraagt, verfijnen we ons duurzaam aankoopbeleid, zoals dat is gebeurd naar aanleiding van het Israëlisch-Palestijns conflict. Daar is een extra garantie ingebouwd dat we niet aankopen bij bedrijven die de illegale bezetting van Palestijns Gebied of de onderdrukking van het Palestijnse volk ondersteunen of langer laten duren omdat ze er een economisch belang bij hebben.


1. Herinneringseducatie en dekoloniseren

  • We zetten in samenwerking met het Vredeshuis een aanbod op voor scholen in het kader van herinneringseducatie. Het is meer dan ooit belangrijk dat het verleden in een correcte context wordt geplaatst en dat kinderen en jongeren over gevoelige onderwerpen respectvol met elkaar in gesprek leren gaan. We rollen het project Barst! verder uit die jongeren leert omgaan met polarisatie en extremisme.
  • Kolonisatie is een historische realiteit en een kritische en eerlijke kijk op ons verleden én het koloniale verleden is van groot belang. We maken dus werk van het verder ‘dekoloniseren’ van onze stad. Zo blijven we vanuit gelijke kansen strijden tegen structurele discriminatie en racisme en zetten we verder in op informeren, sensibiliseren en educatie van alle Gentse burgers en ook internationale bezoekers van onze stad. Het standbeeld van Leopold II dat werd weggehaald in 2020 en nog steeds opgeborgen is in het STAM grijpen we aan om samen met Gentse burgers een tentoonstelling in het STAM te organiseren over de koloniale sporen in Gent. Deze tentoonstelling wordt een vast item in het museum.
  • Alle standbeelden in onze stad krijgen een correcte historische duiding, denk hierbij aan Sakala en ook straatnamen die duiding vragen. We willen de sporen van het verleden niet weghalen uit ons straatbeeld, maar ze hebben wel nood aan een correcte historische duiding.
  • Naar analogie met de reeds bestaande herdenkingsmomenten over de aanval op Hiroshima en Nagasaki, Wereldoorlog I en II, ondersteunen we jaarlijks op 30 juni een herdenkingsmoment om de onafhankelijkheid van Congo in de verf te zetten en zorgen ervoor dat we hiermee de Gentse burger herinneren aan die periode. 

 

ZOEK IN ONS PROGRAMMA

ZOEK ANNULEREN