Programma
Wijkbeleid: samen elke wijk beter maken
De wijk is waar we wonen, leven, spelen en naar school gaan; en waar vele Gentenaars ook werken. Het is dé plek waar we elkaar ontmoeten. VOOR GENT kiest resoluut voor nabijheid, door te investeren in samenleven én dienstverlening in élke wijk en deelgemeente.
Onze stad telt 25 wijken en deelgemeenten. Ze zijn erg verschillend maar allemaal Gent.
Elke wijk is op zijn beurt een ‘microkosmos’ van Gentenaars die van elkaar verschillen op het vlak van leeftijd, gender, etnisch-culturele achtergrond, socio-economische positie, levensbeschouwing, seksuele voorkeur… We spreken een mix van talen, hebben uiteenlopende interesses en talenten, maar helpen elkaar als het nodig is, elk op zijn manier. Dat maakt elke wijk dynamisch, veranderlijk en in zekere zin onvoorspelbaar. Dat lokt boeiende en verrassende ontmoetingen uit, maar geeft tegelijk soms aanleiding tot spanning of conflict.
VOOR GENT wil nog méér investeren in een sterk sociaal weefsel. Want: je goed voelen in de wijk, ruimte krijgen voor initiatief en/of voldoende mensen kennen, is vaak de basis om elkaar beter te begrijpen.
De openbare ruimte, maar ook de stedelijke infrastructuur staat ten dienste van de Gentenaars. Een goeie, laagdrempelige plek hebben in de wijk of deelgemeente, dat maakt een wereld van verschil. Voor bewoners, om elkaar te ontmoeten of zelf engagement op te nemen. Maar ook voor de Stad Gent zelf, om dienstverlening te voorzien, te informeren en in gesprek te gaan met bewoners. Waar mogelijk onderhouden en beheren we die plek samen. Dat zorgt ervoor dat er van alles ‘bougeert’ in onze wijken en deelgemeenten.
Vanzelfsprekend zijn ook de uitdagingen in onze wijken divers. Aan de oplossingen werken we samen met vele partners zoals middenveldorganisaties, middenstanders en scholen. We gaan voor veilige en propere wijken, een prikkelend vrijetijdsaanbod voor jong en oud, vlotte mobiliteit, kwaliteitsvol en betaalbaar wonen, een park op wandelafstand… Een goed afgestemd totaalbeleid in elke wijk en deelgemeente is essentieel.
- Wijkbarometer opmaken en inzetten. We willen de Gentenaars regelmatig bevragen om, op basis van de resultaten, snel te kunnen beslissen waar we wat moeten doen. We maken een wijkbarometer op die steunt op drie vragen: hoe ziet de wijk eruit (ruimtelijk, welke infrastructuur is er nodig?), hoe veilig is de wijk (en voelen de bewoners zich in de wijk), en hoe ‘verbonden’ zijn de wijkbewoners en -organisaties? Om de twee jaar maken we een update, onder andere via huisbezoeken en signalen in (participatie)trajecten. Door de combinatie van deze vele gesprekken en feitelijke informatie over de wijk, ondernemen we actie op maat.
- Een ‘wijkkwaliteitsplan’ voor elke wijk en deelgemeente. Op basis van de wijkbarometer maken we een actieplan voor elke wijk. Afhankelijk van de noden, kunnen die plannen telkens worden bijgesteld. Het wijkkwaliteitsplan omvat een tijdslijn per wijk, met de geplande opmaak van plannen, grote werken, enzovoort. In dat plan staat ook duidelijk wanneer en waarover we de bewoners zullen betrekken. Zo kunnen we sneller schakelen en houden we de vinger aan de pols. Tegelijk versterken we de samenwerking tussen diensten en partners in de wijk.
- Grote stadsvernieuwingsprojecten voor specifieke wijken. In sommige wijken plannen we stadsvernieuwingsprojecten met grote investeringen. We starten twee projecten op: in Sluizeken-Tolhuis-Ham en Watersportbaan-Ekkergem. Ze worden gemaakt op basis van studies en ‘mensgerichte plannen’ over de domeinen heen (mobiliteit, openbare ruimte, sociale netwerken, infrastructuur, …). Ze houden rekening met de verhalen en tradities die de wijk maakten tot wat ze is. Lopende stadsvernieuwingsprojecten (Brugse Poort, Rabot, Dampoort-Sint-Amandsberg, Muide-Meulestede-Afrikalaan en Nieuw Gent) worden verder afgewerkt. Wij schenken bijzondere aandacht aan de informatie, de begeleiding en de ondersteuning van bewoners en bedrijven op het volledige parcours van de ingrijpende openbare werken in uitvoering van het project Gent Spoort.
- Heldere en laagdrempelige communicatie in en met de wijk: We communiceren helder (in woord én beeld) in de wijk, met de bewoners. We gebruiken zowel offline als online communicatie. De gegevens over de wijk én de resultaten van bevragingen zijn voor iedereen beschikbaar. Ook de actieplannen zijn online te vinden én in te zien op een centrale plek in de wijk.
- Wijkdialoog tussen stadsbestuur en de wijk: We investeren in een laagdrempelige dialoog tussen het stadsbestuur en de bewoners in alle 25 wijken, minstens twee keer in de bestuursperiode. De burgemeester en de schepenen gaan naar elke wijk om te luisteren naar wat er leeft. Iedereen is welkom om deel te nemen.
- We kiezen voor nabijheid: De stadsdiensten blijven aanwezig in de wijken. Op basis van de wijkbarometer bekijken we waar welke inzet van stadspersoneel nodig is; en welke steun aan (middenveld)partners kan helpen om de uitdagingen in de wijk samen aan te pakken. De wijkregisseur brengt het wijkteam van partners regelmatig samen en coördineert de opvolging van de wijkbarometer. In het wijkteam zitten veldwerkers van de Stad en uit het middenveld, maar ook andere actoren uit de wijk zoals handelaars, schoolpersoneel, huisartsen, … Medewerkers van de stad doen ook regelmatig huisbezoeken. Daarnaast ‘verzamelt’ de wijkregisseur heel veel bijkomende contact(person)en.
- Inzetten van expertise in de aankomstwijken: In wijken waar mensen zich vaak vestigen wanneer ze nieuw zijn in onze stad (zoals Watersportbaan-Ekkergem, Nieuw Gent of Rabot), helpen we de bewoners om goed samen te leven. We zorgen voor een ondersteuning van onze medewerkers in die wijken, met kennis over (het versterken van) gezondheid en welzijn, sociale cohesie en kwaliteitsvol wonen.
- Geloot wijkpanel: Waar dat nodig is, kan een geloot wijkpanel worden opgestart om gedurende een afgebakende periode (maximum 1 jaar) en met helder mandaat (waarover mag men advies geven, waarover mag men (mee) beslissen?) zich uit te spreken over een knelpunt of toekomstplan voor de wijk.
- Overzicht van de beschikbare gebouwen in de buurt: We bouwen verder op het open source platform opencreatives.gent dat de Stad en de creatieve sector de voorbije jaren hebben opgezet. Daarin staat het overzicht van de voor de buurt beschikbare ruimtes van de Stad; de gebruikers van het platform kunnen aanvullen met beschikbare private ruimtes. We bouwen daarnaast een platform openbuurt.gent (complementair aan opencreatives.gent), gericht op de infrastructuur voor ‘warme plekken’ in de wijk.
- Meer gedeeld gebruik: We passen de stadsgebouwen zoveel mogelijk aan zodat ze kunnen gebruikt worden door de buurt voor ontmoeting. We gaan ook in gesprek met derden (zoals andere overheden) om hen ervan te overtuigen ook (delen van) hun gebouwen beschikbaar te maken.
- Meer gezamenlijk beheer: Als we buurtbewoners mee laten zorgen voor hun buurt zorgt dat voor een groter ‘eigenaarschap’, een sterker thuisgevoel. De voorbije jaren zetten we al goede stappen naar gezamenlijk beheer van gebouwen, zeker op buurtniveau. We gaan op die weg verder. Dat vraagt goede afspraken, een juiste inschatting van de draagkracht van buurtgroepen en ondersteuning door de Stad.