Programma

Gent, een leefbare, veilige stad

In Gent willen we een stad zijn waar iedereen zich thuis voelt en volledig zichzelf kan zijn. We geloven dat als mensen goed met elkaar kunnen opschieten, de stad veiliger wordt. Dus als er problemen zijn met samenleven of veiligheid, pakken we die direct en krachtig aan.

 

Gent is de veiligste grootstad van België. Dat komt doordat we niet alleen focussen op veiligheid, maar ook op het maken van een fijne leefomgeving voor iedereen. We hebben een sterk beleid op vlak van jeugd, wonen en welzijn. We proberen problemen zoals onrust, overlast en criminaliteit te voorkomen door dit te integreren in alles wat we doen.

 

En als het toch misgaat, nemen we passende maatregelen. Kortom, we willen dat Gent veilig en prettig blijft voor iedereen.

 

In elke dichtbevolkte stad kunnen problemen ontstaan zoals overlast, agressie, eenzaamheid, verslaving, extremisme en verdeeldheid. In Gent pakken we dit aan via twee sporen in ons veiligheidsbeleid. Enerzijds willen we positieve relaties tussen mensen stimuleren door met alle groepen en gemeenschappen in contact te blijven. We investeren in sterke netwerken van diensten, buurtwerkers en organisaties om dit te bereiken.

 

Anderzijds richten we ons specifiek op het aanpakken van problemen zoals zwerfvuil, vandalisme en criminaliteit. We zorgen voor doelgerichte maatregelen om deze overlast tegen te gaan en de veiligheid te verhogen. Op die manier werken we aan een leefbare en harmonieuze stad voor iedereen.

 

We introduceren de wijkbarometer. Daarmee volgen we wijken op vlak van veiligheid, sociaal leven en leefbaarheid Aan de hand van deze info kunnen we op maat van de wijk toekomstdoelen en oplossingen voorstellen.Wat deze barometer zo bijzonder maakt, is dat het niet alleen objectieve gegevens gebruikt, maar ook ervaringen en mening van de Gentenaars. Jouw wijk, jouw stem ! Dit stelt ons in staat om problemen in wijken beter in te schatten en oplossingen op maat aan te bieden.



1. Preventie

  • We zetten in op een sterk team van wijkregisseurs. Zij creëren sterke wijknetwerken en ontwikkelen wijkactieplannen op basis van de wijkbarometer. Wijkregisseurs krijgen meer bevoegdheden om beslissingen te nemen en samenwerking te stimuleren.
  • Outreachende werkers bouwen relaties op met kwetsbare groepen en individuen en starten trajecten op maat van het individu en zijn omgeving. Zij fungeren als 'voelsprieten' in de wijk en we pleiten voor een versterking van hun rol.
  • De sterkte van Gent ligt in zijn middenveld in al haar onafhankelijkheid en diversiteit. Samenwerking en dialoog met deze diverse spelers verbeteren het samenleven en versterken onze democratie. We blijven de samenwerking evalueren, zetten hen mee in in trajecten van de wijkbarometer en maken goede afspraken over wie wat doet.
  • Bij het inrichten van straten, pleinen en parken betrekken we de buurt en gebruikers vanaf het begin via open ontwerpateliers of via gelote wijkpanels. Met een preventieve blik kunnen toekomstige overlastfenomenen vermeden worden.
  • Bemiddeling is essentieel. We hertekenen de functie van gemeenschapswachters met meer bevoegdheden en flexibele inzetbaarheid voor het aanpakken van geluidsoverlast, zwerfvuil en sluikstorten. We gaan voor diverse manieren van bemiddeling zoals burenbemiddeling, sfeerbeheerders, horecacoaches en pleinpatrons.

2. Politie

De Gentse politie moet goed georganiseerd, goed opgeleid, goed gefinancierd en goed verweven zijn in de samenleving om de veelheid aan fenomenen aan te pakken. We blijven investeren in onze flikken: we willen meer wijkpolitie, een beter gehuisveste politie en beter materiaal.

 

De politie houdt voeling met alle doelgroepen in Gent, inclusief de meest kwetsbare.

 

We breiden ons team van buurtinspecteurs uit. We verlichten hun administratieve taken opdat ze zich kunnen focussen op toezicht, contact met de buurt en het signaleren van problemen. Onze wijkteams werken laagdrempelig en zijn makkelijk aanspreekbaar.

 

  • De politie zet zijn schouders mee onder de wijkbarometer en zal daarom nog meer data verzamelen. Na de succesvolle uitrol van de app voor woonstvaststellingen gaan we ook de interventies en controles via het digitale platform FOCUS verwerken, naar voorbeeld van Antwerpen. Zo kunnen we onze politiemensen gerichter en effectiever inzetten.
  • Met meer politie in de wijkdienst, de verkeersdienst en het Overlast-team zetten we in op de fenomenen die door de Gentenaars als storend worden ervaren, zowel op vlak van overlast als verkeersveiligheid.
  • Drugscriminaliteit, informatica-criminaliteit en ondermijnende criminaliteit hebben een ontwrichtende impact op onze samenleving. We trekken experts in dat vakgebied aan om de strijd tegen deze criminaliteit op te voeren.
  • We realiseren Plan-P op de site Ekkergem. Een duurzame en toekomstgerichte huisvesting voor de Gentse Politie.
  • We zorgen voor een nog beter uitgeruste politie, zowel op het vlak van materiaal, technologie en opleidingen.
  • We versterken de vertrouwensband tussen Gentenaars en politie. Het kader professioneel handelen is hierin een belangrijke leidraad. De politie brengt Virtual Reality trainingen naar de burgers en naar scholen.
  • Een steeds groter wordend aantal politie-interventies heeft betrekking op mensen met een sociale of mentale zorgproblematiek die zich in een crisissituatie bevinden. We hebben extra aandacht voor politietussenkomsten bij mensen in een crisissituatie of met een mentale zorgproblematiek. We leiden onze politiemensen verder op om hiermee om te gaan en, indien nodig, de beste hulp in te schakelen. Multidisciplinair en met mobiele crisisteams voor een snelle respons.

3. Specifieke fenomenen

  • VOOR GENT zet zich in voor persoonlijke en ethische vrijheden en voert een intensief beleid tegen discriminatie, polarisatie, extremisme, haatmisdrijven, seksueel grensoverschrijdend gedrag en intrafamiliaal geweld.
  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd. Met omstaanderstrainingen, het zorgcentrum en meldpunten tijdens evenementen pakken we dat aan. Daarbij zetten we in op de diepere oorzaken van dit gedrag en moedigen we aan om het maatschappelijke debat hierover voort te zetten.
  • De strijd tegen intrafamiliaal geweld richt zich op alle vormen, ook de minder voor de hand liggende en verdoken vormen. We dragen verder bij aan de werking van het Veilig Huis, afgestemd op lokale behoeften.
  • Het lokaal preventiebeleid tegen informaticacriminaliteit legt de nadruk op preventie, inclusief brede campagnes en opleidingen voor kwetsbare groepen.
  • Voor Gent heeft ook aandacht voor de re-integratie van Gentse (jong)volwassenen die een gevangenisstraf kregen. We staan open voor kleinschalige detentiehuizen, die gericht zijn op een zinvolle en toekomstgerichte detentie.

4. Drugsbeleid

Een samenleving zonder drugs en druggebruikers is een utopie. In Gent voeren we een drugbeleid dat niet blind is voor de realiteit en staan we voor een menselijke benadering.

 

  • We streven naar een drugsarme samenleving en baseren ons beleid op wetenschappelijk onderzoek en inzichten van praktijkwerkers en ervaringsdeskundigen.
  • We spelen in Gent verder een pioniersrol in het kader van harm reduction.
  • Drugspreventie blijft essentieel en we organiseren brede sensibiliseringsacties via scholen, evenementen, en media.
  • Drugmisbruik op straat draagt bij aan onveiligheid, en we ondersteunen een strenge aanpak van drugsdealers. Gebruikte naalden en ander drugsafval zorgen voor extra risico’s. Deze risico’s werken we maximaal weg.
  • We zetten in op schadebeperkende initiatieven voor mensen met complexe verslavingsproblemen. Daarnaast onderzoeken we nieuwe initiatieven uit binnen- en buitenland om bruggen te slaan tussen problematisch gebruik en medische en sociale hulpverlening.
  • Gent ondersteunt en maakt deel uit van een beheersstructuur die de beveiliging van North Sea Port op zich neemt. We werken verder een globaal plan uit om een buffer te vormen tegen drugshandel en drugssmokkel. Onder andere door het opzetten van een slim netwerk van camera’s, sensoren en drones die data verzamelen die worden uitgewisseld tussen verschillende partners om een vlotte samenwerking te garanderen.

5. Sluikstorten en zwerfvuil

  • VOOR GENT schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen sluikstorten met een sterkere repressieve aanpak. Gemeenschapswachten-vaststellers worden ingezet tegen zwerfvuil en treden op tegen het weggooien van afval op het openbaar domein. In buurten die zwaar getroffen worden door sluikstort en zwerfvuil, wordt een aanklampend en repressief beleid gevoerd.
  • Het Overlast-team krijgt meer middelen om dit probleem aan te pakken. Het aantal mobiele sluikstortcamera’s wordt verhoogd voor meer controle. Personen die betrapt worden op sluikstorten, krijgen een werkstraf en gaan met Ivago aan de slag om hun fout goed te maken.
  • We gaan versnippering tegen in openbare netheid. We stemmen de activiteiten rond openbare netheid op elkaar af (geïnspireerd op Clean.brussels) met zowel publieke als private actoren.
  • We voorzien meer vuilnisbakken op het openbaar domein die frequent geledigd worden, inclusief de peukenvuilbakjes..
  • Rond sluikstorten zetten we in op proefprojecten om dit daadkrachtig aan te pakken.
  • Containerparken moeten er op voorzien zijn om mensen die hulp nodig hebben bij het lossen te ondersteunen, zodat zij geen beroep moeten doen op hun omgeving of betaalde hulp.

6. Inzet van vaste camera's

  • Met VOOR GENT erkennen we het potentieel van camera’s als hulpmiddel in politiewerk, maar benadrukken we dat hun inzet zorgvuldig en doelgericht moet zijn. Camera’s worden alleen gebruikt waar het zinvol en proportioneel is, bijvoorbeeld in specifieke buurten zoals Overpoort en Zuidbuurt, tijdens evenementen voor beheersing van mensenmassa’s (Gentse Feesten, Winterfeesten, …) of in het kader van een specifieke problematiek of situatie.
  • Wanneer we technische hulpmiddelen inzetten toetsen we steeds af of die inzet legaal, nuttig, nodig en proportioneel is. Indien camera’s een belangrijk verschil kunnen maken, wordt een objectieve keuze gemaakt aan de hand van een beslissingsmatrix.
  • Als een fenomeen niet langer voorkomt of effectief met reguliere middelen kan worden aangepakt, is er geen reden meer voor het gebruik van camera's. Het principe blijft dat camera’s alleen worden ingezet als reguliere middelen niet voldoende zijn. We houden toezicht op de correcte plaatsing en gebruik van private bewakingscamera's, om de privacy te garanderen en te voorkomen dat de openbare weg illegaal wordt gefilmd.

7. Kraken

Kraken is een gekend fenomeen waar alle centrumsteden mee kampen en dat kadert in een breder maatschappelijk probleem rond het tekort van woningen. VOOR GENT tolereert evenwel niet dat mensen zonder toelating andermans eigendom binnendringen en bezetten. We werken ook preventief door structurele oplossingen uit te werken zodat mensen niet tot kraken overgaan.

 

We voeren een actief anti-kraak beleid. We doen alles wat binnen onze mogelijkheden ligt om deze problematiek aan te pakken.

 

  • We procederen telkens onmiddellijk als een pand van de stad wordt gekraakt.
  • We ondersteunen private eigenaars bij het procederen tegen kraken, dit door hen juridisch te adviseren.
  • Er is informatie-uitwisseling met de woningmaatschappijen zodat ieder geval van kraken op verschillende vlakken kan opgevolgd worden. Daarnaast moeten woonmaatschappijen voorzien in een plan tegen kraken, gestoeld op een pro-actief en preventief beheer van leegstand bij verhuisbewegingen. We stimuleren hierbij de inzet van flatwachters en maatschappelijk assistenten. Zo zorgen we ervoor dat de veiligheid van de overgebleven bewoners niet in het gedrang komt.

8. Brandweer en ziekenwagen

  • We zetten ons engagement in de hulpverleningszone als voortrekker, samen met de partnergemeenten, verder. Onze brandweer blijft evolueren. We blijven investeren in zowel personeel, infrastructuur als materiaal. We gaan voluit verder voor een goede samenwerking en verstandhouding tussen de Stad, de hulpverleningszone en de diensten van de Gouverneur.
  • Bereikbaarheid en snelheid van de hulpdiensten is cruciaal. Daarom blijven we ons openbaar domein scannen op plaatsen waar doorgang te nauw is. We rollen reflecterende huisnummers uit over het gehele grondgebied.
  • In subsidiereglementen die uitgaan van de stad, ondersteunen we enkel onbrandbare gevelisolatiematerialen in het kader van hoogbouw.
  • In risicogebieden met wateroverlast werken we met de stedelijke diensten en hulpverleningsdiensten een plan van aanpak uit waarbij ook de burgers worden betrokken om snel te kunnen inspelen op de acute nood en de impact van de wateroverlast zoveel als mogelijk te kunnen vermijden.
  • Geweld tegen hulpverleners en openbare beroepen wordt nooit getolereerd. Deze mensen staan elke dag voor de bevolking paraat. Daarom zal elke organisatie zich steeds burgerlijke partij stellen in het geval van geweld tegen hulpverleners. 
ZOEK IN ONS PROGRAMMA

ZOEK ANNULEREN