Programma
Ouderen als sterke, volwaardige burgers
We hebben extra aandacht voor onze Gentse ouderen. Tegen 2030 zullen er bijna 43.000 ouderen (67-plussers) zijn in onze stad. Zij verdienen een gezonde, fijne oude dag. Zij verdienen een gezonde en kwaliteitsvolle oude dag. We werken verder aan een leeftijds- en dementievriendelijke stad, want een leeftijdsvriendelijke stad is een inclusieve en toegankelijke gemeenschap die mogelijkheden creëert om de gezondheid, participatie en veiligheid voor alle inwoners te maximaliseren.
We betrekken ouderen bij het uittekenen van de toekomst van onze stad. Het is belangrijk dat zij hun stem kunnen laten horen en de connectie met hun stad niet verliezen.
Vanuit VOOR GENT zorgen we ook voor onze oudere Gentenaars. We ondersteunen hen om langer zelfstandig te kunnen wonen onder meer vanuit onze Lokale Dienstencentra. We monitoren het aanbod van ouderenvoorzieningen zoals assistentiewoningen en woonzorgcentra. Vanuit de OCMW woonzorgcentra zijn we koploper rond kwaliteit in deze voorzieningen. We zorgen er ook voor dat de publieke zorg betaalbaar blijft. In Gent moeten kinderen niet ‘bijleggen’ als hun ouders de kostprijs van hun verblijf niet volledig kunnen betalen. VOOR GENT houdt dat zo, want goede zorg is een basisrecht.
1. Intergenerationele stad in vele vormen
- Gent moet koploper blijven als ‘leeftijdsvriendelijke stad’. We hébben al veel sterke initiatieven (met prachtige samenwerkingen tussen onder meer scholen, woonzorgcentra, verenigingen en lokale dienstencentra) en onderzoeken hoe we kunnen samenwerken met de cultuur- en sportsector.
- Alle lokale dienstencentra evolueren naar buurtplekken waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. We experimenteren in enkele buurten en kopiëren de geslaagde projecten naar andere lokale dienstencentra.
- We zorgen samen met onze lokale dienstencentra voor ontmoetingen in de buurt. We bieden ook workshops aan, onder meer om beter met de computer te kunnen werken en zo actiever te kunnen deelnemen aan onze samenleving.
- We zorgen voor positieve beeldvorming over ‘ouder worden’ en de kracht en de talenten van mensen met al meer jaren op de teller.
2. Basisvoorzieningen in de buurt
- Als we ouder worden, hebben we vaak meer hulp nodig van mensen en organisaties uit onze eigen buurt. Daarom is het belangrijk dat er voldoende basisvoorzieningen zijn in de woonkernen. Vooral in onze deelgemeenten is er een groter risico dat voorzieningen verdwijnen. We bekijken hoe we de lokale economie kunnen stimuleren, zodat er een bakker, slager, … aanwezig is. We monitoren of er nog voldoende bankautomaten zijn in elk van onze wijken. We detecteren oudereneenzaamheid in alle buurten en doen hiervoor een beroep op mensen die met de buurt vertrouwd zijn (lokale handelaars, bewoners,...).
- VOOR GENT vindt het belangrijk dat de basisdienstverlening ook in de eigen buurt kan. Daarom werken we een plan uit om zitdagen te organiseren, bijvoorbeeld in woonzorgcentra.
3. Wonen voor ouderen
- VOOR GENT werkt een plan ‘Wonen voor ouderen 2045’ uit waarin we de noden voor verschillende groepen ouderen in kaart brengen. Op basis daarvan werken we acties uit.
- We ondersteunen ouderen om langer zelfstandig te kunnen wonen, onder meer door de dienstverlening in onze Lokale Dienstencentra.
- We zetten (via onze stedenbouwkundige instrumenten) ten volle in op ‘levensloopbestendig wonen’ en voldoende drempelloze woningen.
- We onderzoeken de mogelijkheden voor ‘aanleunwoningen’: (huur)woningen voor ouderen vlak bij een instelling voor ouderenzorg. Je woont er zelfstandig en maar kan tegelijk gebruik maken van bepaalde voorzieningen van de zorginstelling.
- We zetten de toon in Gent door de kwaliteit en innovatie in onze eigen OCMW- voorzieningen. We behouden de tussenkomst in de kosten voor heel wat assistentiewoningen en woonzorgcentra voor Gentenaars met beperkte financiële middelen.
- Voor woonzorgcentrum Het Heiveld (Sint-Amandsberg) maken we een nieuw masterplan op basis van de toekomstige woonnoden.
4. Woonzorg in de toekomst
- We maken onze stad klaar voor de toekomst als het gaat over zorgwonen. We brengen de noden rond wonen-met-zorg (zowel voor ouderen als voor mensen met intensieve begeleidingsnoden) grondig in kaart, als vervolgonderzoek op de Gentse woonstudie. We onderzoeken welk beleid nodig is om er voor te zorgen dat iedereen een woon-/leefplek op maat kan vinden. We houden daarbij rekening met stijging van het aantal ouderen in de nabije toekomst en met de vermaatschappelijking van de zorg in de sector geestelijke gezondheid en personen met een handicap. Op basis van de resultaten van ons onderzoek werken we een actieplan uit. Publieke zorg moet voldoende beschikbaar zijn zodat zorg voor iedereen betaalbaar blijft.
- We onderzoeken de opstart van een intergenerationele woonsite. We ‘mengen’ jong en oud en vangen zo heel wat noden tegelijk op. Op de site kunnen woonunits voor zowel studenten, gezinnen, alleenstaanden als ouderen komen. Een deel ervan reserveren we voor mensen die extra zorg nodig hebben, zoals mensen met jongdementie of ouderen met psychische kwetsbaarheid.
- We zorgen ook voor opleiding tijdens de zorgjob en leggen de focus binnen onze eigen zorginstellingen op taalgebruik met en over ouderen. Door zo’n opleiding aan te bieden maken we ons personeel sterker én verbeteren we tegelijk de beeldvorming over ouderen.
5. Een publieke ruimte die rekening houdt met ouderen
We baseren ons op het principe ‘Wat goed is voor zowel een achtjarige als een tachtigjarige, is goed voor iedereen’.
- We voorzien voldoende rustpunten in onze stad en in onze parken. We zorgen voor meer publiek sanitair en plaatsen waar men kan schuilen tijdens slecht weer. We voorzien ook voldoende verlichting om het zicht op de weg en de omgeving te verhogen en zo ook de veiligheid (en het veiligheidsgevoel) te verhogen.
- Ervaringsdeskundigheid is belangrijk. We voorzien de vertegenwoordiging van oudere Gentenaars in de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro) die advies geeft over de ruimtelijke planning van onze stad.
6. Mobiliteit van ouderen en minder mobiele mensen versterken
- Iederéén wil zich vlot kunnen verplaatsen in onze stad. We houden meer rekening met kwetsbare weggebruikers, onder meer bij de inrichting van de publieke ruimte en bij wegwerkzaamheden.
- Stappen is de meest natuurlijke en oorspronkelijke manier om ons voort te bewegen. Iedereen is op een of ander moment wel voetganger. We voorzien meer rustplaatsen (zoals banken) en blindegeleidetegels in straten en op pleinen. Oversteekplaatsen worden voetgangersvriendelijk ingericht, met accentverlichting (die bepaalde punten uitlicht op maat van de gebruiker), waar nodig een middeneiland (een stopplek in het midden van een twee- of meervaksweg) en intelligente verkeerslichten (die reageren op meetlussen in het wegdek en op drukknopjes voor fietsers en voetgangers zodat ook tragere stappers veilig de overkant kunnen bereiken).
- Ook fietsen moet vlot en veilig kunnen. In samenwerking met bedrijven en het middenveld richten we een fietsschool op waar ook ouderen (elektrische) fietslessen kunnen volgen.
- VOOR GENT wil dat de nieuwe Vlaamse regering meer budget investeert in het openbaar vervoer, enerzijds voor investeringen in elektrische bussen, anderzijds voor lijnen die de wijken en voorzieningen bedienen die vandaag uit de boot zijn gevallen. Alle haltes moeten op redelijke wandelafstand liggen.
- We blijven zelf ook zorgen dat er voldoende alternatieven zijn. We breiden initiatieven zoals Fietstaxi uit naar een groter deel van Gent en gaan actief op zoek naar nieuwe initiatieven die op een kleinschalige manier extra vervoersopties voorzien.
- We voorzien (in samenwerking met de woonzorgcentra) een deelsysteem van zitscooters. De aankoop van zo’n scooter is vaak (te) duur voor mensen die hem maar af en toe gebruiken. Via een deelsysteem wordt ook dit een vervoermiddel waarmee ouderen zich zelfstandig kunnen verplaatsen en genieten van hun vrijheid.
- We promoten tegelijk autodelen bij ouderen en personen met een handicap en zorgen ervoor dat de deelsystemen ook niet-digitaal toegankelijk zijn.