Nieuws

LOADING ZOOM
21/06/2024

VOOR GENT wil regelneverij aanpakken

VOOR GENT gaat resoluut voor minder regels en meer vertrouwen in de Gentenaars. Het wil daarom met een stevige borstel door de stedelijke regelgeving gaan. Christophe Peeters: “Het kluwen aan regels heeft tot gevolg dat burgers er niet altijd aan uitraken, en onbewust en onbedoeld regels overtreden. Dat moet beter en simpeler.”

 


De voorbije decennia is er een kluwen aan goedbedoelde regels, reglementen en verordeningen bijgekomen bij de Stad. Daardoor hebben veel burgers het gevoel dat initiatieven worden gefnuikt en er een gebrek aan vertrouwen is. Voor de organisatie van een wijkfeest op het openbaar domein, bijvoorbeeld, moeten er heel veel aparte formulieren worden ingediend.

Met VOOR GENT willen we de komende jaren met een stevige borstel door de stedelijke regelgeving gaan. Zo willen we werken met het ‘reglement van de maand’, waarbij we elke maand een reglement schrappen of aanzienlijk vereenvoudigen. Tegelijk voorzien we voor elk reglement ook een vervaldatum, waardoor het automatisch eindigt, tenzij het wordt geëvalueerd, bijgestuurd en gemotiveerd waarom het moet behouden blijven.


Stedelijke versimpelaar
Een ‘stedelijke versimpelaar’, die op het hoogste niveau in de administratie werkt en rechtstreeks rapporteert aan de Algemeen Directeur, moet reglementen, processen en procedures onder de loep nemen, en ze vereenvoudigen en afschaffen waar mogelijk. Elke proces en elke procedure die alleen intern gericht is, en geen meerwaarde levert voor de Gentenaars, schaffen we daarom af. We beperken het aantal adviserende diensten,waar mogelijk zullen we hiervoor bepaalde adviezen gemotiveerd overrulen.

Christophe Peeters: “Het kluwen aan regels heeft tot gevolg dat burgers er niet altijd en uitraken, en onbewust en onbedoeld regels overtreden. We moeten meer uitgaan van vertrouwen in de Gentenaars. Daarom voeren we ook het recht op vergissen in als algemeen principe. Voor vergunningen voeren we een ‘wijzigingslus’ in, zodat de procedure niet altijd van in het begin moet worden hernomen.”

 

Regel van Snozzi

Om de wooncrisis efficiënt aan te pakken wil VOOR GENT ook het bouwreglement en de RUP’s (Ruimtelijke Uitvoeringsplannen) onder de loep nemen. Te veel detaillering en vastleggen van bestemmingen belet immers een dynamische ontwikkeling. Christophe Peeters: “Daarom hanteren we ook de ‘regel van Snozzi’: als een project merkelijk beter wordt door een regel niet toe te passen, staan we dat gemotiveerd en transparant toe. Te veel regelgeving geeft misschien wel juridische zekerheid, maar ook de zekerheid dat niets nog vooruitgaat. Burgers lopen verloren in een labyrint aan regels. Bovendien moeten we ook kunnen aanvaarden dat regels flexibel kunnen inspelen op lokale omstandigheden. Wat in Drongen mogelijk is, zal dat niet altijd zijn in Ledeberg en omgekeerd.”

 


share:
ZOEK IN ONS PROGRAMMA

ZOEK ANNULEREN